Dřevěná podlaha v domě či v bytě

Dřevěná podlaha, ať už tmavá nebo světlá, je skvělým doplňkem jakéhokoli interiéru. Rustikální dřevěná podlaha se hodí víc pro chalupu.  Dřevěné mozaikové parkety jsou však skvělým doplňkem i do obývacího pokoje a lakované parkety může klidně použít také v kuchyni,  kde občas hrozí nějaký ten kontakt například s vodou při vaření. Kartáčovaná dřevěná podlaha  skvěle podtrhne rustikální vzhled venkovského domku a světlá dřevěná podlaha se hodí také do nadčasových futuristických moderních interiérů.

Druhy dřevěné podlahy

Existují různé typy dřevěné podlahy. Nejčastěji se dřevěná podlaha vyrábí z dubu nebo z červeného smrku. Dubová dřevěná podlaha nebo různé exotické dřevěné podlahy iz tmavého dřeva však šplhají k závratným částkám a oproti smrkové podlaze nemají žádné výjimečné vlastnosti – pouze rozdílný vzhled. Standardem je, že většina dřevěných podlah je opravdu vyrobena z poctivého masivu.

Pokládka dřevěné podlahy

Dřevěné podlahy typu „click“ se montují jinak, než klasické dřevěné parkety.  Existují dokonce i dřevěné podlahy, které se montují stejně jako plovoucí podlaha. Některé speciální typy dřevěné podlahy vyžadují pro montáž i položení dřevěného roštu pod podlahu samotnou. Pokládku dřevěné podlahy ve většině případů realizují specializované firmy.

Zamilovali jste se do dřevěných podlah a chtěli byste si je užít iu vás doma? Klasické staré dřevěné parkety, poctivá dřevěná „plavačka“, ale i oblíbená podlahová podlaha mají ve světě stále více obdivovatelů. V dnešním článku se podíváme na výhody i nevýhody dřevěné podlahy, ale také na možnost kombinovat ji s podlahovým topením.

Dřevěná podlaha do domu a bytu

Dřevěné podlahy se hodí do tradičních, konzervativních a rustikálních interiérů,  ale také do moderních domů s čistým a jednoduchým designem. Do domů s tradičním designem si lidé nejčastěji vybírají  kartáčované nebo dokonce opálené dřevo , které vytvoří dokonalou tečku nad celým lookem. U moderních domů dávají přednost bledým barvám, jako je bledě hnědá, ale také šedá či dokonce bílá.

Výhody dřevěné podlahy

Dřevěná podlaha nebo podlahová podlaha  je vynikající izolant.  V zimě navíc není studená a v létě naopak není horká. Dřevěná podlaha dokáže krásně vonět i desítky let a dodá interiéru potřebné teplo domova. I když se na ní časem vytvoří nějaké vrásky, jako například rýha od nábytku či od dětských her, neubere jí to na kráse tak, jako když vám praskne keramická obkládačka.

Nevýhody dřevěné podlahy

Dřevěná podlaha je náchylná na různé dřevokazné houby a dokáže ji poškodit vlhkost, ale také velké změny teplot. Pokud nemáte suché základy, podlaha se vám může za pár let doslova rozsypat. Pokud podklad není rovný a pracuje vlivem teplotních rozdílů, připravte se na vznik mezer mezi jednotlivými kusy. Jsou-li však podmínky dobré, dřevěná podlaha vás přežije.

Podlahové topení a dřevěná podlaha

Jednou z nevýhod dřevěné podlahy mohou být právě její skvělé izolační vlastnosti. Dřevěná podlaha nevede teplo a podlahové topení ji dokáže přesušit tak, že se scvrkne a vytvoří vám všude nepěkné spáry.  Teplo z topení vám navíc odizoluje a topení bude maximálně neefektivní. Pro podlahové topení se mnohem více hodí keramický obklad s imitací dřeva. Podlaha se dá na topení i nalepit, aby časem spáry nevznikaly, ale účinnost vytápění bude stále nízká.

Péče o dřevěnou podlahu

Nezapomeňte, že o dřevěnou podlahu je třeba se občas i starat. Ztratí-li svou původní krásnou, je třeba jí dopřát přebroušení a nový nátěr olejem nebo  barvou na dřevo  určenou pro pochozí plochy. Rovněž je třeba dávat pozor na nehody domácích mazlíčků,  zda případný únik vody z radiátoru nebo z kuchyně, který by dokázal podlahu poškodit za velmi krátkou dobu. Broušení a následné nanášení leštěnky na dřevěnou podlahu doporučujeme nechat na starosti odborníkem. Renovace dřevěné podlahy je doslova umění a při hrozících vadách si můžete dřevěnou podlahu nenávratně poškodit.